Log in
Moeder ligt opgebaard op haar bed.
Antoinette Steenbeek

Elke dag bezoek ik haar voor controle. Ik begrijp dat vader nog niet langs is geweest. Het idee is om hem pas afscheid te laten nemen als zijn vrouw in de kist wordt getild. Meneer is vergeetachtig, maar hij weet nog goed wie ‘zijn meisje’ is. Daardoor weet ik: hij is nu nog in staat om te begrijpen dat zijn vrouw dood is. Dochter Eveline wil niet dat hij bij de dienst aanwezig is, want ze is bang dat hij dat niet aankan. Voorzichtig ga ik het gesprek aan. Ik zeg: “Als we hem afscheid laten nemen, kan dat helpen bij zijn rouwverwerking. Straks gaat zij hier voor het laatst de deur uit, misschien kunnen we daar iets mee?” Eveline raakt in paniek. Wat als hij straks in de war raakt? Maar ik zeg: “Dat gebeurt niet, want jullie zijn allemaal bij hem, in zijn vertrouwde omgeving. Misschien kunnen jullie samen de kist begeleiden naar