Log in
Dieren lijken afscheid te nemen en te rouwen om een overleden soortgenootje. Maar doen ze dat ook bij mensen? Of zouden ze liever een hapje nemen van hun overleden baasje?
Ingeborg van den Wijngaart

“Bij olifanten en chimpansees is wetenschappelijk bewezen dat ze een rouwproces doorgaan als een soortgenoot overlijdt”, vertelt Nienke Endenburg, psycholoog aan de Universiteit Utrecht, gespecialiseerd in rouw om dieren . “En ze nemen afscheid, blijven lang dicht bij het overleden dier, gaan krijsen en proberen het overleden dier weer overeind te krijgen. Ik zou het raar vinden als het alleen bij deze dieren zo zou zijn.” Eline Teygeler van Tinley Gedragstherapie voor Dieren constateert dat dieren last kunnen krijgen van depressieachtige klachten . “Ze vertonen minder verkennend gedrag, zijn angstiger. Maar de vraag blijft of ze zo reageren omdat hun routine is veranderd, of dat ze verdriet hebben om het verlies.”

De dood ruiken

Teygeler vertelt over een kat in een verzorgingstehuis die telkens bij een oudere op bed ging liggen die een aantal dagen later overleed. Alsof de kat toch iets aanvoelde. Dat herkent Iris van Oosten, psycholoog en al haar hele leven omringd door huisdieren. “De beagle van…