Log in
Het gebruik van muziek en beeld kan bij een uitvaart een effectief middel zijn om de emoties van nabestaanden te sturen. Binnen de Surinaamscreoolse gemeenschap maakt een begrafenisband de uitvaart tot een muzikale belevenis.
John Hermse

Hoe kunnen geluid en beeld de uitvaart tot een belevenis maken? Hoogleraar mediaspsychologie Elly Konijn (Vrije Universiteit) maakt een uitstapje naar de reclame om dit te verduidelijken. Ze vertelt dat uit onderzoek bekend is dat muziek en beeld moeten passen bij het product en de centrale persoon van de commercial. Als model Doutzen Kroes reclame maakt voor chique make-up, is dat passend. Als Gerrit Zalm dit zou doen, fronsen de wenkbrauwen.

Game

Een commercial lijkt ver verwijderd van een crematie of begrafenis, maar waar het Konijn om gaat, is de beleving. Een clip uit een heftige videogame past volgens haar waarschijnlijk niet bij een overleden opa, maar kan goed aansluiten bij het gevoel van een puberjongen die zich van het leven beroofde. “Als muziek en beeld passen bij de overledene, kun je daar veel meer mee spelen. Je kunt de mensen meer sturen in hun beleving.”

Uit de muziekwetenschap is bekend dat muziek een troostende werking kan hebben,