Log in
Blauwe economie wordt gedragen door innovatieve, duurzame ondernemers, die elke vorm van afval als een nieuwe grondstof zien. Waar valt nog winst te behalen? Met restwarmte van de oven het crematorium verwarmen? En dan maar meteen een Tesla-rouwwagen?
Marjon Weijzen

Niet in Groningen, ook niet in Geleen, maar in Almere staat Nederlands eerste elektrische crematieoven. Hans de Kluijver cremeert in technisch crematorium Cremaere ‘groen en goedkoop’. Dat er in Almere een elektrische oven kwam is min of meer toeval, vertelt rasondernemer De Kluijver. “Ik zou een gasoven krijgen, maar afgelopen najaar meldde DFW dat ik – voor een goede ton meer – een elektrische kon krijgen. Die is in aanschaf weliswaar fors duurder, maar ik verwacht aanzienlijk minder onderhoudskosten en lagere brandstofkosten. Met de op handen zijnde heffingen op gas verwacht ik, ondanks een hoger energieverbruik, een lagere energierekening.”

Na een eerdere misrekening met asbestemming in kerken (Memorariae) – “Daar bleek geen markt voor” – en een flirt met natuurbegraven – “Daar dook iedereen al op”, denkt de oud-bedrijfsmakelaar en operationeel directeur van de Numa-groep (acht uitvaartcentra, voorheen onderdeel van Nuvema) nu helemaal raak te schieten met groen en goedkoop cremeren.

Zijn rouwauto op biogas en de as in een bio-urn passen perfect in