Log in
Praten over de dood, met een kop koffie erbij. Dat doe je in een Death Cafe. Rouwenden zullen zich meer aangetrokken voelen tot een rouwcafé of rouwwandelclubje. Een greep uit de mogelijkheden.
Marjon Weijzen

Een bijna-doodervaring, spijt over het missen van de uitvaart van moeder, erachter komen dat je een deel van een tweeling bent en dat je broertje stierf voor jullie geboorte: zomaar wat verhalen die Mariska Overman te horen kreeg tijdens een Death Café in Hengelo. Bijzondere verhalen. “Het werd binnen een paar minuten heel persoonlijk”, herinnert Overman zich. Ze organiseerde dit ‘praten over de dood’ met haar partner Rob Bruntink. In haar blog beschrijft ze dat het voor haar wel een heel bijzondere bijeenkomst werd: een vriend van haar meer dan twintig jaar geleden verongelukte broer stapte zomaar binnen.

Death Cafés

Gesprekken over de dood rondom de koffietafel. Dat is het eenvoudige concept van het Death Café. Het is ontwikkeld door de Britten Jon Underwood en Sue Barsky Reid en is gebaseerd op de ideeën van de Zwitser Bernard Crettaz. Wereldwijd hebben er sinds september 2011 zo’n kleine tweeduizend gesprekken plaatsgevonden, vooral in Engelstalige landen. Filosoof Gerko