Log in
Uitvaartverzorger Narda Delhaas en ritueelbegeleider Anja Broess - van de Kamp startten de actie Rouwbloemen Plasticvrij. Wat kunnen we nog meer doen om plastic bij uitvaarten te verminderen?
Ingeborg van den Wijngaart

Vogels verstrikt in kunststof linten, volgeslibte rivieren in Indonesië en de enorme soep van microvezels in onze oceanen. Als consument raken we steeds meer doordrongen van de schade die onze consumptiemaatschappij aanricht. Gestimuleerd door initiatieven van particulieren en de overheid komt ook de uitvaartbranche in beweging.

Cellofaan, ballonnen, lijkhoezen, incontinentiemateriaal, knuffels: bij een uitvaart komt vaak indrukwekkend veel plastic kijken. Over ballonnen presenteerde Stichting De Noordzee recent positieve cijfers: het aantal gemeenten dat het oplaten van ballonnen heeft verboden of ontmoedigd is flink gestegen. In een kwart van de Nederlandse gemeenten geldt inmiddels een verbod en nog eens een derde legt de verantwoordelijkheid bij particulieren en ondernemers. Bellenblaas en confetti hebben ook hun intrede gedaan bij uitvaarten.

Kistbekleding

Uit onderzoek van onder meer TNO blijkt dat plastic dat meegaat in de kist niet de grootste milieubelasting van cremeren of begraven is. Toch gebeurt ook op dat gebied inmiddels meer dan het gebruikelijke afknippen van nylon