Log in
Welke kansen liggen er voor ondernemers in de grensstreek? Een miniserie in twee delen. Deel 1: België. Voor Nederlanders in Zeeland, Brabant en Limburg is België om de hoek. Cremeren is er goedkoper en je kunt de as meteen mee krijgen. Maar tot voor kort trokken mooiere en beter gefaciliteerde Nederlandse crematoria Belgen over de grens. ‘’De mogelijkheden in België nemen toe.”
Ingeborg van den Wijngaart

Consumenten kiezen voor een crematie ‘aan de andere kant van de grens’ om zowel praktische als emotionele redenen. In België krijgen nabestaanden de as van hun dierbare direct na de crematie mee, terwijl in Nederland een ‘bezinningstijd’ van dertig dagen geldt. Tom Wustenberghs is algemeen directeur van de Belgische uitvaartvereniging Pontes die crematoria beheert in Antwerpen, Turnhout en Lommel. Hij ziet dat Nederlanders bewust kiezen voor de Belgische mogelijkheid om de as meteen mee terug te nemen: “Met name zzp’ers in de Nederlandse uitvaartsector leggen ook de optie voor Turnhout en Lommel voor, omdat de hele uitvaart op één locatie, in één dag geregeld is, inclusief asbestemming. Turnhout heeft per week zo’n twee crematies van Nederlandse opdrachtgevers, Lommel twee à drie.”

Een uitvaart mag in België tegenwoordig ook ‘gezelliger’ zijn

De helft goedkoper

Ook financiën spelen een rol om voor een crematie in België te kiezen. Wustenberghs schat in: “Globaal genomen kosten technische uitvaarten