Log in
In de Wet op de Lijkbezorging staat dat de as na een crematie een maand bewaard moeten worden. Een achterhaalde regel? Of nog steeds zinvol?
John Hermse

Kris Coenegrachts, directeur van drie crematoria in Vlaanderen, kijkt met verwondering naar de Nederlandse bewaartermijn voor as. En dat is dan nog zachtjes uitgedrukt. “Onzinnig”, barst hij meteen los. “Volledig achterhaald”, vindt hij deze wettelijke verplichting.

As meteen mee

In België krijgen de nabestaanden de urn meteen mee. Daardoor kan eerst de crematie plaatsvinden en dan de plechtigheid, met urn in plaats van kist. Voor familieleden die van ver moeten komen, is het handig dat ze de as meteen mee kunnen nemen. Dat is ook beter voor de rouwverwerking, vindt Coenegrachts. “Als alles op dezelfde dag wordt afgerond, is er rust voor de familie en kan het leven herbeginnen.” Ze lopen de deur niet plat bij zijn crematoria, maar Coenegrachts maakt zo nu en dan wel mee dat Nederlanders naar België komen, omdat ze de urn meteen mee willen nemen. Roel Stapper, woordvoerder van de Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC) kan zich wel wat voorstellen bij een snelle afronding van…