Log in
Huisdieren zijn steeds belangrijker. Ze gaan vaker mee naar een uitvaart, er wordt een nieuw huis geregeld als het baasje overlijdt en als het dier zelf doodgaat, krijgt het steeds meer een ‘menselijke’ uitvaart. Vaak gaat de trouwe huisgenoot mee terug naar huis in een urn of hanger.
Marjon Weijzen

Zes jaar geleden startte Suus Kellerhuis Dierenuitvaartcentrum XuuX. Met twintig uitvaarten per week zou haar onderneming rendabel zijn, berekende de Hengelose dierenliefhebster annex zakenvrouw. Dat aantal haalt Kellerhuis inmiddels ruimschoots. De zaken gaan goed. Ze heeft een medewerker in dienst, introduceerde een ‘spaarpot’-systeem en heeft sinds dit jaar een eigen oven. Dieren cremeren is booming.

Deel van het gezin

“Huisdieren nemen een steeds belangrijker plaats in het gezin in”, verklaart Peter van Praag, directeur van Majesta Uitvaartzorg voor dieren, de toename in dierencrematies, hoewel het aantal huisdieren al jaren stabiel is. Een andere reden voor de groei is de groeiende kennis over en afkeer van de manier waarop dode dieren verwerkt worden, de ‘destructie’.

Majesta heeft tien dierencrematoria, een paardencrematorium, twee dierenbegraafplaatsen en vijf dierenuitvaartcentra. In het hele land zijn er zo’n veertig tot vijftig dierenbegraafplaatsen en –crematoria. Majesta zet zich al 35 jaar in tegen het verwerken van overleden dieren tot biobrandstof. Dit