Log in
Straks mag alles. Tenzij er gegronde redenen zijn om een bepaalde manier van lijkbezorgen te verbieden. Omdat die een gevaar oplevert voor de volksgezondheid, het rouwproces belemmert, onaanvaardbare aanstoot geeft of de direct nabestaanden op hoge kosten jaagt. Resomeren zal waarschijnlijk mogen, opeten zeker niet.
Marjon Weijzen

Begraven of cremeren. Dat zijn de twee smaken in Nederland. (Voor wie zijn lichaam niet ter beschikking van de wetenschap stelt). In de toekomst gaat dat wellicht veranderen. Yarden lobbyt al jaren voor resomeren en nu dit ‘oplossen’ in verschillende Amerikaanse staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk is toegestaan, zal het vroeger of later ook in Nederland opgang maken.

Ecoleren, cryoniseren en kannibalisme

Er zitten nog meer nieuwe lijkbezorgingstechnieken in de pijplijn. Zo meldde Dela twee jaar geleden in een persbericht potentie te zien in ‘ecoleren’ (een variant op vriesdrogen), wordt er in de Verenigde Staten gewerkt aan re-composition (composteren) en zien ook onze zuiderburen wel iets in een variant daarop (humusatie). Reden voor het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koningsrijksrelaties (BZK) om een moreel toetsingskader te laten ontwerpen voor alternatieve vormen van lijkbezorging. Een soort morele meetlat voor lijkbezorging.

Afgelopen februari werd dat model, aan de TU Delft

Alle (ingekorte) illustraties zijn afkomstig uit: Beoordelingskader alternatieve vormen van lijkbezorging.