Log in
Zes regionale uitvaartondernemers hebben de GreenLeave-uitvaart ontwikkeld. Zij streven ernaar de duurzaamste alternatieven die voorhanden zijn op te nemen in hun assortiment.
Marjon Weijzen

“We kunnen gemakkelijk een steentje bijdragen aan een betere wereld”, lacht Mirjam Will, hoofd uitvaartverzorging bij Algemeen Belang Uitvaartverzorging in Groningen, een van de grondleggers van de GreenLeave-uitvaart. Will verdiepte zich in duurzame uitvaartproducten en werd in gesprekken met leveranciers steeds enthousiaster.

Bijvoorbeeld over urnen van aan de lucht gedroogde klei en lijkwades van linnen en hennep. Zelf stond ze overigens niet meteen te springen om mee te doen toen haar directeur, Evert de Niet, zich opwierp als voorzitter van GreenLeave. “Ik wilde vooral geen evangelist worden”, verklaart de Groningse haar aanvankelijke scepsis.

GreenLeave

Buiten Algemeen Belang bestaat het consortium dat GreenLeave ontwikkelde uit: Rebel’s Begrafenisonderneming (secretaris), Zuylen Uitvaartverzorging (penningmeester), Bijnen Uitvaartverzorging, Claassen Uitvaartzorg en Vredehof Uitvaartverzorging. Onder begeleiding van specialist duurzaam ondernemen Esther Molenwijk ontwikkelden zij de duurzame uitvaart. Per product (waaronder: kist, rouwdrukwerk, vervoer, urn) zijn criteria opgesteld. Een duurzame urn is bijvoorbeeld niet alleen afbreekbaar, maar ook de grondstoffen, het productieproces en het transport