De kennis van DSM inzetten voor resomeren
Dinsdag 11 april 2023Luc de Haan werkt met andere oud-collega’s van chemieconcern DSM aan een veiliger en sneller resomeerproces. Op de vakbeurs in Gorinchem stond een prototype van zijn Eco Resomator. Nog dit voorjaar verwacht De Haan te testen in Duitsland.
Dit jaar wordt hij 66, maar hij is de komende 40 jaar nog niet van plan om met pensioen te gaan. “Ik werk 7 dagen per week, 20 uur per dag”, vertelt oud-DSM’er Luc de Haan via Whatsapp vanuit de Filippijnen, waar hij een weeshuis bezoekt voor een voedselproject van een collega. De Haan woont vanwege zijn fibromyalgie tegenwoordig in Thailand. Als ingenieur werkte hij meer dan 35 jaar bij het Zuid-Limburgse chemieconcern en tegenwoordig zet hij, samen met een aantal andere oud collega’s, zijn kennis in voor allerhande maatschappelijke doelen. Zijn activiteiten zijn veelzijdig, zo werkt De Haan aan een chemische installatie voor het onschadelijk maken van synthetische drugs, zonder schadelijke emissies. Maar dus ook aan de in zijn ogen ‘milieuvriendelijkste vorm van lijkbezorging’: resomeren. Vandaar de bedrijfsnaam: Eco Resomation.
U hergebruikt het water en overweegt het effluent te gebruiken als kunstmest. Hoe werkt dat?
“We denken dat we het effluent zo’n drie tot vier keer kunnen hergebruiken. We leveren de hele installatie, inclusief het systeem om het gebruikte water – zo’n 1200 liter per resomatie – af te koelen en te reinigen tot een effluent dat voldoet aan de regelgeving om veilig te mogen lozen. We werken aan een productielijn om het effluent nuttig te gebruiken als biologische kunstmest, zoals dat in enkele staten in de Verenigde Staten al gebeurt. Dat maakt het proces een stuk efficiënter en levert een forse besparing op. Bovendien werkt onze methode sneller. Een lichaam lost bij ons in twee uur op, waar dat in de andere installaties zo’n drie tot vier uur duurt. Voor de Nederlandse markt gaat het ook voordelen hebben dat wij straks een pilot in Europa hebben gedaan, binnen de Europese regelgeving, en dat we de installaties bouwen in Duitsland.
We denken dat we het effluent zo’n 3 tot 4 keer kunnen hergebruiken
Bij ons neem je niet alleen een installatie af, wij verzorgen ook het onderhoud, leveren de chemicaliën en training van het personeel. Want alleen dan kunnen we garanderen dat er veilig gewerkt wordt. We werken immers met corrosieve en agressieve stoffen en onder hoge druk en hoge temperatuur.”
Is uw installatie al ergens in bedrijf?
“In Azië hebben we jaren geleden een testinstallatie gebouwd waarbij we geconstateerd hebben dat de milieuberekeningen uit het TNO-onderzoek uit 2014 kloppen. We kunnen minister Hanke Bruins Slot dan ook geruststellen: resomeren kan veilig en is de meest milieuvriendelijke methode van lijkbezorging. In april-mei verwachten we te starten met een installatie in Duitsland. Die gaan we door verschillende internationale universiteiten laten onderzoeken, onder andere door TU Delft. In ons team zitten niet alleen technici, maar ook medici en biologen. We denken dat het daarna snel kan gaan.”
Op de Vakbeurs Uitvaart in Gorinchem stond uitvaartonderneming Walpot met een prototype resomatortank. Gaan zij hem als eerste in Nederland gebruiken?
“We werken met allerlei ondernemers, niet alleen met Walpot, waar we door onze Zuid-Limburgse geschiedenis, wel goede connecties mee hebben.”
Resomeren
Resomeren, of alkalische hydrolyse, zoals de regering het technische proces noemt om lichamen op te lossen in een alkalische vloeistof (water en 5 procent kaliumhydroxide) is toegestaan in Canada, Australië, Zuid-Afrika, enkele Amerikaanse staten en sinds kort ook in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. In Nederland is het wachten op de wijziging van de Wet op de lijkbezorging, doorgeschoven naar 2024.
Wel worden in Nederland met een onderzoeksvergunning – onder lage druk – huisdieren geresomeerd. Het resomeerproces duurt dan een uur of twintig. Het gebeurt onder andere in het Dierenuitvaartcentrum (Venlo) en in Dierencrematorium Novio (Nieuwkuijk) Beide resomatoren zijn van Aquamation, wereldmarktleider in resomatoren. Maar ook Resomation en Eco Resomation hebben installaties voor dieren. Vincent van Leest is de Nederlandse ambassadeur van het bedrijf Resomation. Sandro Volpe is vertegenwoordiger van Aquamation in Nederland.
Eco Resomation bestaat sinds 2021, ceo is Maria Clemente.
Reacties
Heden reageerden wij op een post van
Mark Strolenberg VVD Tweede Kamerlid
Geachte heer Strolenberg,
Hartelijk dank voor Uw interesse in het Resomeren,
Survey in opdracht van het ministerie van Landbouw;
Wij hebben recentelijk deelgenomen aan een survey, geïnitieerd door de overheid. Dit had betrekking op Resomeren, en welke systemen uiteindelijk voldoen aan de eisen met betrekking tot het Effluent.
Het TNO deed diepgaand onderzoek naar het Resomeren, en zij stelden vast dat op 11 bar, 190 graden Celsius, onder de juiste condities, en gebruik van de juiste chemicaliën er sprake is van een veilig en schoon Effluent.
Ons team bestaat uit voormalige DSM chemie -medewerkers, gezamenlijk hebben wij 180 jaar ervaring in de chemie.
Mijn persoonlijk adviseur is dr. Emmo Meier, emeritus microbiologie. Het Duitse team bestaat uit zeven Duitse ingenieurs.
De ontwikkeling is gedaan door Nederlanders.
Ons systeem werkt op 11 bar, volgens, de hoge eisen die het TNO vaststelde.
Eind deze maand komt er een openbaar rapport uit in de tweede kamer.
Tevens werken wij aan een ambitieus plan, om via het Effluent, dat een hoogwaardige bio fertilizer is om het regenwoud te herstellen, in combinatie met het back To nature plan.
Hoogachtend
Eco Resomation
www.ecoresomation.biz
Luc de Haan
18 april 2023Hartelijk dank, voor het Intervieuw!!