Log in
Bio Sac 200 maakt furore in de Nederlandse uitvaartbranche. Zakjes die je op de buik plakt en koelen overbodig maken. Werkt het?
Marjon Weijzen

In juni bezoek ik een voorlichtingsavond over opbaren met Bio Sac 200. Bij Correct Monnerau, in Doetinchem. Het is druk: zo’n 75 uitvaartprofessionals. Na afloop beluister ik dat de meesten er wel wat in zien. Zelfs thanatopracteur Erik Verweij (‘mijn collega’s zien er niets in’) is van plan te gaan experimenteren met deze uit Spanje overgewaaide opbaarmethode. Ik spreek af dat ik na de zomer een artikel schrijf over de ervaringen.

November 2017

Ann Kooijman kwam in Spanje in contact met een eenvoudige, natuurlijke manier van opbaren, ontwikkeld door thanatopracteur José Antonio Galache Rodriguez. Je plakt een of twee zakjes met actieve koolstof en geïmpregneerde klei op de buik van de overledene. Die Bio Sac 200-zakjes importeert Kooijman sinds vorig najaar en zet ze uit op de Nederlandse markt. In de brochure staat dat ze ‘geuren en gassen uit het lichaam adsoberen, dat daardoor ontbindingsbacteriën zich minder ontwikkelen en de ontbinding vijf tot tien dagen vertraagd wordt’. Koelen is…

*Ingekort