Log in
Hoe zet u trends om in business? Welke kansen ziet u voor de branche? En hoe is het gesteld met uw work-life balance? Ondernemers bevraagd. Deze keer Wilma Duijst, bijzonder hoogleraar forensische geneeskunde, strafrechter en docent, sinds dit jaar ook voor uitvaartverzorgers (Docendo). Ze heeft ook een eigen onderzoekscentrum: Ars Cogniscendi.
Marjon Weijzen

1. Waarom startte u een onderzoekscentrum voor forensische geneeskunde?

“Het is lastig om dit soort wetenschappelijk onderzoek gefinancierd te krijgen. Ons onderzoek is heel divers: van het gebruik van de tem ‘zwaar lichamelijk letsel’ tot ontbindingsonderzoek, onder andere naar waterlijken. De meeste promovendi zijn jonge mensen die het naast hun werk doen. Sommigen hebben een klein dienstverband, de meesten niet. Vanuit de stichting financieren we bijvoorbeeld deelname aan buitenlandse congressen.”

2. Wat is bereikt?

“Forensisch onderzoek staat hoger op de agenda dan vijftien jaar geleden. Het helpt ook dat er volgend jaar een nieuwe opleiding start voor forensisch artsen. En er komt een beroepsregister. Forensisch arts wordt een eigen specialisme, niet meer ‘iets voor erbij’.”

3. Wat moeten uitvaartverzorgers doen bij een vermoeden van moord?

“Melden bij de politie. Dat gebeurt ook. Zo was er een uitvaartverzorger die de politie belde toen hij zag dat er bloed uit de hals kwam, terwijl de huisarts