Log in
Nabestaanden die met corona naar de uitvaart kwamen, geen mondkapjes wilden dragen. De leden van Bestuursteam Coronavirus worstelden ermee en moesten tegelijkertijd de overheid ervan overtuigen dat de branche zich best keurig gedroeg. Ook nu de coronabeperkingen grotendeels voorbij zijn, blijft het lastig: blijven we voorzichtig of gaan we terug naar ‘hutje-mutje’?
John Hermse, Marjon Weijzen

Of we even een mondkapje opdoen, vraagt een collega als Zuylen-directeur Roel Stapper zijn eigen aula binnenstapt. O ja, natuurlijk, doen we. Verder is er niemand, maar zo zijn de regels. Precies, niet rekkelijk. Heel precies zelfs. Maar een bedrijf als Zuylen mag dan nog zo goed proberen zich te voegen naar de regels, er komen natuurlijk wel klanten over de vloer die juist tijdens de uitvaart van hun geliefde even net willen doen alsof het virus alleen elders rondwaart. Dus zonder mondkapje of anderhalve meter afstand.

“Er zitten ook wel wappies tussen”, zegt Stapper. Zo maakte hij het in Breda mee met een weduwe. Haar man was overleden aan corona. “Haar kinderen beweerden bij hoog en bij laag dat zij geen corona had, maar ze hoestte en had duidelijke kenmerken. Medewerkers in de condoleanceruimte hoorden mensen erover praten dat ze wel degelijk corona had.