Log in
Rouwtherapie samen mét de overledene. Tegen elkaar zeggen wat nog gezegd had moeten worden. Met deepfake-technologie is het mogelijk. Documentairemaker Roshan Nejal en rouwexpert Leoniek van der Maarel experimenteerden ermee.
Ingeborg van den Wijngaart

Deepfake-technologie is het manipuleren van bewegend beeld, waardoor het lijkt of mensen dingen zeggen die ze nooit gezegd hebben. De techniek heeft een slechte naam, we associëren het met nepnieuws, zoals nepuitspraken van wereldleiders. Documentairemaker Roshan Nejal bedacht een liefdevolle toepassing en combineerde deepfake met de stem en gelaatstrekken van een stemacteur. Op deze manier ging hij in gesprek met zijn overleden oma: terwijl hij haar zag en met haar praatte op zijn laptop, was het in werkelijkheid de stemacteur in een andere ruimte die de antwoorden en de mimiek van oma verzorgde.

Samen met Leoniek van der Maarel van rouwpraktijk Emoties- enzo vond hij vier nabestaanden die ook het gesprek met hun dierbare aan gingen. Hij maakte er de documentaire ‘Deepfake Therapy’ over, die werd uitgezonden bij de NPO. Gaat deze nieuwe therapie afscheid nemen veranderen? En wat moet er nog gebeuren voordat een uitvaartbegeleider dit bij een familie kan aanbevelen?

Minder definitief

Van der Maarel