Log in
Zo dichtbij en toch zo anders. Elke Herrnberger over de achtergrond van de Duitse ‘Friedfhofsplicht’ en over Duitse uitvaarten in coronatijd.
Wouter van Aaken

Elke Herrnberger werkt voor de Duitse brancheorganisatie Bundesverbandes Deutscher Bestatter, die 80 procent van de vierduizend uitvaartondernemingen vertegenwoordigt. De branchevereniging heeft een eigen opleidingscentrum. Daarnaast geeft de brancheorganisatie online een overzicht van beschikbare uitvaartondernemingen met de mogelijkheid een offerte op te vragen. De meeste uitvaartondernemingen zijn kleine familiebedrijven met gemiddeld zes medewerkers en eigen faciliteiten. Er zijn geen wettelijke opleidingsvoorwaarden om als uitvaartvertegenwoordiger te starten. Wel is het vak sinds kort erkend als Vollhandwerk, wat een eerste stap is in kwaliteitsrichtlijnen vanuit de overheid. Herrnberger legt uit dat de opleiding van hbo-niveau is: “De de status van Bachelor professional.”

Het uitvaartvak is erkend als ‘Vollhandwerk’,met een opleiding op hbo-niveau

Friedhofspflicht

De Duitse wet is strikt over asbestemming. As moet altijd op een begraafplaats worden bijgezet. Het is niet toegestaan de as zelf te verstrooien of thuis in een urn te houden. Herrnberger: “De achtergrond van deze benadering ligt in de Duitse cultuur. Bij