Log in
Wat is nieuw? is altijd de vraag op een vakbeurs. “In de uitvaart verandert nooit iets”, klonk het op de VTU Vakdag. Oude bekenden spreken en nieuwe contacten opdoen, daar draaide het vooral om, in de Evenementenhal in Gorinchem.
Ingeborg van den Wijngaart

Bij aankomst zie ik exact hetzelfde als twee jaar geleden: overheersend zwarte auto’s op de parkeerplaats en rokende standhouders voor de ingang. Vrolijk netwerkend. Niets serieus aan, die uitvaartbranche. Ik bezoek de VTU Vakdag voor de tweede keer. In 2016 betrad ik als uitvaartbegeleider-in-opleiding enigszins overweldigd de immense Evenementenhal in Gorinchem. Vandaag loop ik rond als redacteur van Brancheblad Uitvaartzorg en mag ik mijn jarenlange schrijfervaring combineren met mijn prille ervaring in de uitvaartwereld.

Innovatie

Op mijn vraag ‘Wat is er nu écht nieuw?’ krijg ik uiteenlopende antwoorden. Van een stralend ‘Mijn innovatie’ tot een grijzend ‘In de uitvaart verandert nooit iets’. En eigenlijk heeft elke standhouder een beetje gelijk; een kist is een kist, maar oké, een zit-lig-kist was nog niet op de markt. En drukwerk is drukwerk, maar printen met witte inkt is nieuw in de uitvaartwereld. In andere branches is de techniek al jaren in omloop, maar dat terzijde. Je kunt er prachtig rouwdrukwerk mee maken. Het…