Log in
Is een kist piëteitsvoller dan een brancard? In sommige hospices moet in een kist worden uitgedragen. Waarom eigenlijk? Het zet nabestaanden onder druk, jaagt ze op kosten of leidt tot onfrisse taferelen achter de schermen.
Ingeborg van den Wijngaart

Vorig najaar schutterde Monuta-directeur Roos Zwetsloot in consumentenprogramma Kassa bij de uitleg over hoge mortuariumkosten. Ze vertelde dat Monuta uit piëteitsoverwegingen voor een kist gekozen had, in plaats van een brancard. Haar uitspraken riepen vragen op. Waarom zou een kist piëteitsvoller zijn dan een brancard?

“Piëteit? Dat heeft te maken met houding en gedrag. Niet met een brancard of een uitvaartkist.” Sara Jobse (praktijkopleider bij Monuta) verwoordt het standpunt van alle vier de geïnterviewden voor dit artikel. Het antwoord op de vraag Wat is meer piëteitvol, een brancard of een kist? blijkt niet één van beide attributen te zijn, maar: communicatie.

“Het meest piëteitsvol is, waar de nabestaanden zelf voor kiezen”, realiseert Manuela Konings (Manuela Konings Uitvaartbegeleiding, Malden) zich. “Ik vertel vooraf over de mogelijkheden. Bijvoorbeeld dat wij een overledene niet in een kist de trap af tillen, dus dat opbaren op een bovenetage niet in een kist kan. Als ik