Log in
Na een carrière in de arbowereld startte Susanne Kellerhuis het Dierenuitvaartcentrum XuuX. Ze rekent op twintig uitvaarten per week.
Gerda Nater

Acht procent van de huisdieren sterft thuis, de overgrote meerderheid bij de dierenarts. Dat feit kan de basis vormen van een lucratieve onderneming. Na een telefoontje haalt Kellerhuis het overleden huisdier op – ze is dag en nacht beschikbaar – en bezoekt de familieleden. Zij kunnen hun verhaal bij haar kwijt en hun wensen kenbaar maken: willen ze hun huisdier begraven of collectief of individueel cremeren? De afspraken en kosten legt Kellerhuis vast in een opdrachtformulier.

Begraven of cremeren

Wie zijn hond, kat of cavia in de tuin wil begraven, krijgt met regelgeving en andere nadelen te maken. Kellerhuis, die in Hengelo (Overijssel) is gevestigd, brengt overleden huisdieren bij voorkeur naar een natuurbegraafplaats in Eibergen. De eigenaar, Wim Kemink, maakt zelf de kistjes, bekleedt ze met katoen en verkoopt ze tegen kostprijs. Er liggen hier inmiddels drieduizend dieren begraven.

Zowel in het crematorium als op de begraafplaats kunnen familie en belangstellenden aanwezig zijn. Het dier wordt dan opgebaard, mensen krijgen