Log in
Levensverhalenschrijver Sjoerd Litjens maakte acht jaar geleden een herdenkingssite voor zijn vrouw Irmgard. Bezoekt hij die nog wel eens? Hoe herinnert hij nu?
Marjon Weijzen

Sportjournalist Sjoerd Litjens wilde meer verdieping in zijn werk. Hij maakte een boek over zijn opa. Dat smaakte naar meer. In 2006 begon hij onder het motto ‘ieder leven is een boek waard’ met levensverhalen. En toen werd zijn vrouw Irmgard ziek.

Herdenkingsite

Litjens vertelt de beknopte variant: “In juni 2009 kreeg Irmgard de diagnose darmkanker. De behandelingen leken aan te slaan, begin 2010 waren de vooruitzichten goed, maar bij de eerstvolgende controle bleken er uitzaaiingen.” In augustus startte Sjoerd een blog, om de situatie ‘van zich af te schrijven’ en naasten goed te informeren. In november blogt hij dat Irmgard geen puf meer voelt om zijn blogs te lezen. Ze trouwen nog. Irmgard neemt de naam aan van haar man en zoon: Litjens. Vlak voor kerst overlijdt ze. Sjoerd Litjens wist meteen dat hij al het bestaande materiaal – beeld, geluid, tekst – over Irmgard wilde verzamelen en maakte daarom de herdenkingsite: irmgardlitjens.nl.