Log in
Gesteggel bij erfenissen komt volgens onderzoek steeds vaker voor. Dat komt volgens deskundige Lucienne van der Geld vooral door lossere familiebanden, geldzaken en verzorging van de ouders.
Laura Cramwinckel

Bij 53 procent van alle Nederlanders is sprake van een verbroken contact in de familie, een percentage dat jaarlijks stijgt. Meestal (70 procent) gaat het om onherstelbaar contact tussen broers en zussen, blijkt uit de familiemonitor uit 2016 van Netwerk Notarissen. Dergelijke ruzies komen volgens Lucienne Van der Geld, docent Notarieel Recht aan de Radboud Universiteit en directeur van Netwerk Notarissen, door toegenomen mondigheid, samengestelde gezinnen en lossere familiebanden. “In steeds meer families hechten familieleden minder aan elkaar. Daardoor is de stap naar de rechter bij gesteggel kleiner. Goedmaken of contact houden is niet meer zo belangrijk. En er is meer geld gemoeid met erfenissen.”

Oud zeer

Conflicten en familieruzies openbaren zich bij het opstellen van een testament, vertelt Van der Geld. “Een testament benadrukt de breuklijnen in iemands leven en daarmee ook alle emoties, banden én uitsluitingen.” Steeds vaker gaat het ook om een levenstestament. Daarin worden ook beslissingen rondom de laatste levensfase en uitvaartwensen vastgelegd. “Als