DISCLAIMER: De inhoud van deze pagina is afkomstig van derden en valt niet onder verantwoordelijkheid van BU of de redactie. U kunt klachten over de inhoud melden via onze contactpagina.
DISCLAIMER: De inhoud van deze pagina is afkomstig van derden en valt niet onder verantwoordelijkheid van BU of de redactie. U kunt klachten over de inhoud melden via onze contactpagina.
Elektrisch rijden kan de uitvaartondernemer geld opleveren
Vrijdag 25 april 2025Elektrisch vervoer heeft de toekomst en is ook in de uitvaartbranche onvermijdelijk. Een opeenstapeling van overheidsregels en technische uitdagingen maken de overstap naar elektrisch rijden echter niet eenvoudig. Tegelijkertijd biedt deze overstap nieuwe kansen om kosten te besparen en investeringen sneller terug te verdienen, stelt Leo Boer, directeur van ChargeNow, een bedrijf dat ondernemers begeleidt in de transitie naar elektrisch vervoer.

ChargeNow biedt laadpalen aan, maar ook storingsoplossingen en administratieve diensten, zoals verrekening en werknemersdeclaraties rondom elektrisch vervoer. Die wereld wordt steeds complexer, onder meer doordat het tegenwoordig niet eenvoudig of zelfs onmogelijk is om een zware stroomaansluiting te krijgen voor het laden van meerdere voertuigen tegelijk.
Leo Boer erkent dat het stroomnet op veel plekken overvol zit. “Een batterij biedt hier de oplossing, omdat deze met overcapaciteit van de bestaande stroomaansluiting en eventueel aanvulling van zonnepanelen kan opladen als de voertuigen op straat zijn. Zodra de zon onder is en het kantoor in rust komt, is de bestaande aansluiting met batterij klaar om het wagenpark op te laden.”
Verdienen aan groene stroom
Daarnaast biedt een batterij de mogelijkheid om teprofiteren van de onbalans op het elektriciteitsnet. Energiecentrales leveren een constante hoeveelheid stroom, terwijl de vraag fluctueert. “Met een dynamisch energiecontract kun je hiervan profiteren”, zegt Leo Boer. “De batterij laadt op als de stroomprijs laag is en levert stroom aan de laadpalen of het net wanneer de prijzen hoog zijn. Dit kan de terugverdientijd aanzienlijk verkorten.”
Echt interessant is het om een batterij te gebruiken in combinatie met zonnepanelen. Dan is het mogelijk om te profiteren van de opkomende handel in HBE’s (Herbruikbare Brandstof Eenheden): verhandelbare certificaten die je kunt verdienen door duurzame energie te leveren aan vervoer. Het systeem is gebaseerd op de Europese RED II-richtlijn. Die verplicht EU-lidstaten om meer hernieuwbare energie in transport te gebruiken en de broeikasgas-uitstoot te verminderen. Wie zijn elektrische auto’s oplaadt met zonnestroom, verdient maximale HBE’s en kan die verkopen. “Het kan een uitvaartondernemer jaarlijks duizenden euro’s opleveren. En dat wordt in de toekomst alleen maar meer, naarmate de regels strenger worden.”
Administratie moet kloppen

Het klinkt haast te mooi om waar te zijn: je bespaart brandstof, rijdt klimaatvriendelijk én krijgt er een beloning bij. Leo Boer: “Veel ondernemers weten niet dat ze HBE-certificaten kunnen verkopen. Maar dat lukt alleen als je administratie 100% klopt. Dat is niet eenvoudig. Een zonnepaneel rechtstreeks aan de laadpaal knopen is oncontroleerbaar en telt dus niet mee. Je hebt minstens een batterij met beheersoftware nodig om te kunnen aantonen dat je echt met groene stroom werkt.”
Voor de meeste uitvaartondernemers lijkt dat een stap te ver: buiten een laadplein aanleggen, de laadpalen, batterij(en) en zonnepanelen koppelen tot 1 systeem. De techniek is kostbaar en de HBE-boekhouding en handel in HBE-certificaten zijn ingewikkeld. Het staat te ver af van hun core business. ChargeNow is wel goed thuis in deze materie: “Wij nemen desgewenst het project en de volledige administratieve afhandeling over, inclusief de controle. Zo ontzorgen we de ondernemer.”
En wat levert dat uiteindelijk op? Leo Boer geeft een concreet voorbeeld: “Wij hebben een project uitgevoerd waarbij een ondernemer investeerde in zeven dubbele laders, een snellader, een batterij van 200 kWh en 240 zonnepanelen. De totale investering kan binnen 2 jaar zijn terugverdiend, dankzij een combinatie van subsidie, kostenbesparing op brandstof, stroom goedkoop inkopen en gebruiken op de dure momenten én uiteraard de HBE-certificaten. Het laat zien dat een samenhangende aanpak loont.”
Creatieve oplossingen
Niet iedere uitvaartondernemer kan een investering van bijvoorbeeld anderhalve ton ineens ophoesten, erkent Boer. “Daarom zijn er verschillende financieringsmogelijkheden. Zo bieden wij contracten aan waarbij exploitanten de investering op zich nemen en de ondernemer deze via een opslag op de kilowattprijs terugbetaalt. Hierdoor kun je zonder hoge initiële kosten toch profiteren van het laadplein en houd je de focus op je core business.”
Er zijn bedrijven die zich onder druk van alle veranderingen helemaal afkeren van elektrisch rijden. Maar uiteindelijk is verduurzamen onvermijdelijk. Denk aan de opkomst van zero-emissiezones in steeds meer binnensteden. Vanaf 2028 zijn daar alleen nog elektrische voertuigen welkom.
ChargeNow speelt in op deze veranderingen door een compleet pakket met batterijen en laadoplossingen aan te bieden. “Wij zorgen ervoor dat de ondernemer volledig wordt ontzorgd en dat hij de juiste keuzes maakt, zodat zijn investering niet alleen toekomstbestendig is, maar zich ook snel terugverdient”, besluit Leo Boer. “Met de juiste aanpak kan de uitvaartbranche niet alleen verduurzamen, maar ook financieel voordeel halen uit de energietransitie.”
Meer weten?
Neem contact op met ChargeNow. Kijk op chargenow.nl of bel 085-0609337.

