Log in
Supermarkten lijken erg op elkaar, in welk land je ook komt. Hoe zit dat met de uitvaartcultuur? Wouter van Aaken was bij een bijeenkomst van de European Federation for Funeral Services (Effs), tijdens de Funeraire in Parijs, over verschillen in uitvaartgebruiken binnen Europa.
Wouter van Aaken

De verhouding tussen cremeren en begraven loopt binnen Europa uiteen van 10 procent in katholiek Roemenië tot 90 procent in Zwitserland. Opvallend is dat veel voormalig Oostbloklanden vanuit het verleden al een hoog crematiecijfer hebben. Ook de crematietarieven variëren enorm. In sommige landen zijn ceremonies binnen het crematorium niet gebruikelijk. Daarom kunnen we vooral de prijzen van technische crematies vergelijken.

Goedkoop cremeren

In Duitsland en België liggen de crematietarieven met 300 tot 500 euro al lager dan in Nederland. In Tsjechië is dit 200 euro. Het goedkoopst is Hongarije, waar in daluren crematies worden gedaan voor rond de 100 euro. De verklaring ligt wellicht deels in de schaal en opzet van de buitenlandse crematoria met meerdere ovens en 3000 tot 6000 crematies per jaar per crematorium, in de regel zonder familie. Een crematorium is daar een technische faciliteit die vaak dag en nacht draait.

Het verdienmodel lijkt in de meeste landen hetzelfde, hoewel vooral in zuidelijke landen ondernemers meer belang hechten aan