Log in
Het rouwproces zou bij euthanasie, een gepland overlijden, zachter verlopen. Verlieskundige Maria de Greef ervaart dat dat lang niet altijd het geval is. De verschillen in rouw binnen een gezin kunnen groot zijn.
Maria de Greef

De zussen Sonja en Lotte hadden een paar maanden de tijd om zich in te stellen op de dood van hun moeder. Na een snelle achteruitgang door longkanker onderging ze in 2019 euthanasie. De dochters beleefden haar dood totaal anders. Het feit dat de zieke vrede had met zijn of haar einde kan voor de nabestaanden rust en acceptatie geven. Maar dat hoeft niet.

Traumatiserend

Lotte beschrijft het proces als traumatiserend: “De weg ernaartoe, het weten dat ze vanaf die dag, dat precieze tijdstip, er niet meer zou zijn. De uren aftellen, het klinken van de bel op het moment dat de huisarts arriveerde, om 17.00 uur. Ondanks dat ik wist wat er gebeuren ging, sloeg de paniek toe. Na haar overlijden is dat gevoel eigenlijk nooit meer weggegaan.”

Toch stond Lotte vierkant achter haar moeders besluit en had ze diep respect voor haar moed. “Maar in de weken naar haar einde toe had ik zelf veel behoefte aan een