Log in
Social enterprise Fair coffins zit op een industrieterrein in Nijmegen, in een hal waar mensen die elders moeilijk aan de bak komen, werken in een houtwerkplaats, naaiatelier en keuken. Of ze maken er kartonnen grafkisten.
Marjon Weijzen

“Mensen met een laag IQ, ouderen die na een burn-out niet meer aan de slag raken, mensen met een stoornis in het autistische spectrum, delinquenten met een enkelband…” Koen Verlinden, eigenaar van Fair coffins, somt enkele redenen op voor de afstand tot de arbeidsmarkt die zijn medewerkers kenmerkt. Met een team van tien tot vijftien maakt hij duurzame kartonnen uitvaartkisten.

Maatschappelijk ondernemen

Verlinden kent de uitvaartbranche goed: hij werkte zeven jaar als regiomanager bij Dela. Hij vertrok er om samen met Gerdine van Dam-van de Weerd – ook een bekende in uitvaartland, ‘zus van’ De Weerd Uitvaartverzorging in Ede – De Groene Uitvaartkist op te zetten. Al snel koos hij voor het ondernemerschap. Naast een bureau voor flexwerkers, Funiwork, startte hij social enterprise Fair coffins, in zijn woonplaats Nijmegen. “Misschien juist wel doordat ik steeds met sterfelijkheid geconfronteerd werd, kwam steeds sterker