Log in
Welke kansen liggen er voor ondernemers in de grensstreek? Een miniserie in twee delen. Deel 2 Duitsland. De belangrijkste reden voor Duitse nabestaanden om een crematie in Nederland te houden: ze hoeven de as van hun dierbare niet op een aangewezen plek te verstrooien of begraven. Wetgeving drijft onze oosterburen de grens over.
Ingeborg van den Wijngaart

Het is voornamelijk eenrichtingsverkeer tussen Nederland en Duitsland: Duitsers kiezen wel voor een crematie in Nederland, Nederlanders gaan niet naar onze oosterburen. “We bestaan elf jaar en hier in Willich is naar mijn weten nog nooit een Nederlander gecremeerd”, vertelt Stefan van Dorsser ( directeur Krematorium Niederrhein Willich, nabij Düsseldorf, onderdeel van de Facultatieve Groep). De enkeling die zich in Duitsland laat cremeren doet dat omdat het goedkoper is. Het gaat dan om technische crematies.

Begraafplaats

De wet omzeilen is de belangrijkste reden voor Duitsers om een crematie over de grens te organiseren. Wetgeving is in Duitsland deels landelijk, deels per Bundesland (deelstaat) geregeld (zie kader Duitse wetgeving). Van Dorsser: “In Nordrhein-Westfalen mogen wij de as wel meegegeven → aan de familie, maar dan moet de familie ons een formulier overhandigen van de begraafplaats waar de urn bijgezet gaat worden. Dat mag zowel in Duitsland als daarbuiten zijn. De Duitse overheid wil dat de cirkel gesloten wordt, wil weten