Log in
Het nieuwste project van kunstenaar- ritueelontwerper Ida van der Lee – bekend van Allerzielen Alom – is ‘Testament onbekend’. Om te rouwen, na de dood van dierbaren, of om levensperiodes ritueel af te sluiten.
John Hermse

Ergens in mijn huis moet nog een stalen schijf liggen. Ik weet niet waar, ik zou het moeten opzoeken, maar alleen al de gedachte aan dat voorwerp is genoeg om de collega voor de geest te halen die het me gaf na het bedrijfsuitje op een scheepswerf. Ze had het ergens tussen de rommel vandaan gevist: zo zou ik aan haar blijven den ken. Want het was een afscheid, dat uitje, de dag dat ik de collega’s van mijn oude baan vaarwel zei.

Een waardeloos voorwerp, zonder enig nut buiten die werf, een stuk afval misschien, dat alleen van waarde werd door de goede herinneringen, aan die collega’s, aan dat werk. Een ‘herinnerding’, zou de Amsterdamse kunstenares Ida van der Lee het noemen. Ze heeft er een tafel vol van, in haar atelier, en soms stalt ze die uit op een begraafplaats met Allerzielen of ook wel bij een uitvaart: snuisterijen uit de kringloopwinkel, met niet veel meer