Log in
Bij cremeren kan veel gas bespaard worden. In Duitsland lukt het met één kuub gas, waar wij er wel zestig gebruiken. Goed opgeleide ovenisten, een efficiëntere planning, ovens isoleren, het helpt allemaal. Loskoppelen van ritueel en lijkbezorging scheelt het meest.
Marjon Weijzen

In Duitsland cremeren ze met één kuub gas, wij spenderen er – gemiddeld – ruim zestig. Voor de werkgroep Energie van de Landelijke Vereniging van Crematoria was dit aanleiding adviesbureau CE Delft te laten onderzoeken hoe er gas bespaard kan worden in Nederlandse crematoria.

Dat er in Duitsland efficiënter en dus duurzamer gecre­meerd wordt, is bekend. Roel Stapper, woordvoerder LVC: “In Duitsland wordt 24/7 gecremeerd in grote crematoria.” Maar ook in Nederland is er een groot verschil in gasver­bruik, tussen verschillende crematies binnen een crema­torium en tussen verschillende crematoria, vertelt Stapper, die zelf crematorium Zuylen in Breda beheert. “Gemiddeld verbruikt een Nederlandse crematie 66 m3, maar het gas­verbruik varieert tussen de 20 en de 90 m3 per crematie.” De eerste crematie op een (maan)dag – als de oven koud opstart – kost meer gas dan een crematie later op de (zater) dag, die gebruikt maakt van de