Log in
Uitvaartondernemers hebben niet altijd voldoende oog voor nabestaanden, weet Yolande Kleiss. Maar de uitvaart van haar tienjarige dochter Nienke, die in 2000 werd omgebracht (Schiedammer parkmoord), verliep mede dankzij de uitvaartonderneming perfect.
Femke van den Berg

“Toen mijn opa twintig jaar terug stierf en er zo’n zwartgeklede uitvaartondernemer aanbelde, was het alsof de dood zelf binnenstapte. Zijn benadering was zeer zakelijk. Gelukkig is er sindsdien veel veranderd. Zo verzorgt Yarden Vereniging bijvoorbeeld speciale avonden voor nabestaanden. Toch gaat het niet altijd goed. Toen laatst een buurvrouw stierf, was de eerste vraag van de uitvaartondernemer waar het stopcontact voor zijn laptop was…”

“Jullie bepalen”

“Na de dood van Nienke waren we kapot. Toch besloten mijn man en ik direct: we laten ons het leven niet afnemen. We hebben nog drie kinderen.

We wilden een goede uitvaart voor Nienke. Op advies van de huisarts schakelden we Matrice Uitvaartbegeleiding in. Hun boodschap was: ‘Jullie bepalen wat er gaat gebeuren; wij zorgen dat het wordt uitgevoerd.’ Zo is het gegaan. Dat begon al met de rouwkaarten, die gebaseerd waren op een tekening van vlinders en libellen van Nienke.”

Rouwkamer

“Nienke was door het Nederlands Forensisch