Log in
Hoe moet je condoleren, wanneer ga je naar een uitvaart en wie moet je daarvoor uitnodigen? Etiquette‘goeroe’ Beatrijs Ritsema: “Uitvaartverzorgers kunnen helpen kort, bondig en vooral kraakhelder te communiceren.”
Marjon Weijzen

Na twee maanden ziekte is mijn man op 84-jarige leeftijd overleden. We hebben honderd rouwbrieven verstuurd. In de afscheidsdienst in onze kerk waren tweehonderd aanwezigen. Daarnaast ontving ik tot op heden een kleine zeventig (condoleance)kaarten, en nog zo’n zelfde aantal tijdens zijn ziekte. Nu moeten er straks bedankkaartjes verstuurd worden. Hoe pakken we dit aan?

Dit is een van de ongeveer honderd vragen over uitvaartetiquette die Beatrijs Ritsema de afgelopen vijftien jaar beantwoordde in haar wekelijkse rubriek ‘Moderne manieren’ in Trouw. “Mensen vragen zich af wie ze moeten uitnodigen, wanneer ze wel of niet naar een uitvaart zullen gaan, wie en hoe ze moeten condoleren, hoe secuur ze de wensen van hun dierbare moeten uitvoeren.” Ritsema is psycholoog en journalist en heeft, sinds een bundeling van haar columns verscheen als Het Groot Etiquetteboek, de status van etiquettedeskundige. Zij vindt het soort vragen dat ze krijgt in eerste instantie geen zaak