Log in
Onze supermarkten gaan steeds meer op elkaar lijken. Hoe zit dat met de uitvaartcultuur? Wouter van Aaken zoomt telkens in op een land. Deze keer sprak hij de Britse uitvaartondernemer Jeremy Field, onder meer over funeral shops.
Wouter van Aaken, Redactie

Jeremy Field is tiende generatie eigenaar van een oer-Engelse uitvaartonderneming. Hij nam me mee in een aantal ontwikkelingen binnen de Britse uitvaartsector. De Britse uitvaartmarkt lijkt in veel opzichten op de Nederlandse: er zijn geen toetredingsrestricties om een uitvaartonderneming te starten. De twee grootste ondernemingen – CWS Ltd en Dignity Plc.- verzorgen samen een kwart van de 600.000 jaarlijkse uitvaarten. Daarnaast zijn er in het totaal zo’n vijfduizend kleinere uitvaartondermingen. De crematiegraad ligt in Engeland met 79 procent wat hoger dan in Nederland terwijl in het katholieke Noord-Ierland slechts 22 procent wordt gecremeerd. Binnen Europa staat de Britse markt erom bekend dat relatief snel producten en gewoontes uit de VS worden geïmporteerd.

Funeral shops

Een van duidelijke verschillen tussen het uitvaartwezen in Groot-Brittannië en Nederland zie je meteen in het straatbeeld. Waar het in Nederland nog een uitzondering is, is de uitvaartwinkel bij de Britten gemeengoed. Funeral shops midden in de gemeenschap bieden verschillende services

Wouter van Aaken zit namens branchevereniging BGNU in de European Federation for Funeral Services (EFFS), voor Europese samenwerking en kennisdeling.