Log in
Afname van DNA voor verwantschapsonderzoek of voor het opsporen van erfelijke ziektes in de familie. Uitvaartondernemer Barbara Alma doet het al jaren. “Mijn clientèle vindt het een heel fijne service.”
John Hermse

Het begon heel gewoon op de bank, voor de tv. Barbara Alma keek naar misdaadserie CSI en zag hoe daar DNA-materiaal werd afgenomen. Ze dacht altijd dat het ingewikkeld was, maar dat bleek erg mee te vallen. Alma stapte naar een DNA-laboratorium om het haar uit te laten leggen en sindsdien biedt Alma Uitvaartzorg in Naarden nabestaanden standaard aan om DNA bij de overledene af te nemen. “Bijna iedereen wil het. Als er zich een erfelijke ziekte voordoet in de familie is het fijn als je DNA-materiaal hebt.”

DNA-materiaal kan op verschillende manieren afgenomen worden – wangslijm, nagels -, maar Alma neemt haarsamples van de overledene. Of beter gezegd: de haarzakjes, want daar zit het DNA-materiaal. “Die moet je uit het hoofd trekken”, zegt Alma. “Je moet echt kracht zetten. Na een paar dagen begint het haar los te zitten, maar dan heb je minder haarzakjes,