Log in
Heel ver weg van de familie wonen en niet naar de crematie kunnen? Met live streamen via internet kunnen nabestaanden op afstand toch afscheid nemen. “Dat geeft het gevoel dat je erbij bent en dat is mooi.”
John Hermse

“Heel bijzonder”, noemt Wilfred Manning van Faber Uitvaartzorg in het Friese Wommels de plechtigheid waarbij een dochter van de overledene in Australië de plechtigheid niet alleen kon zien, maar halverwege ook kon inhaken op wat haar zus net had gezegd.

Twee kanten op streamen: vanuit Friesland naar Australië en vice versa. Dat was eenmalig, maar voor Manning is het live streamen van de plechtigheid al de gewoonste zaak van de wereld: tweemaal per week meldt zich wel een uitvaartondernemer die voor de nabestaanden een code wil aanvragen waarmee een familielid op afstand kan inloggen op de website van Andringastate, het crematorium van Faber Uitvaartzorg in Marsum.

“Het gaat meestal om kleinkinderen die in het buitenland studeren”, zegt Manning. “In Australië zitten veel jongeren, maar het is echt all over the world. Vanuit Nederland is er heel weinig belangstelling.”

Niet duur meer

Maar die interesse is er wereldwijd dus wel, merkte Manning, die er zelf ook