Log in
Toon Hermans zong over 45 potten jam om uit te kiezen. Wij hebben op allerlei terreinen – ook dat van de uitvaart – tal van keuzemogelijkheden. Te veel soms. Hoe adviseer je als uitvaartbegeleider nabestaanden het beste bij het bepalen van hun keuzes?
Mirjam Scholten

Dan zúl je een jam kopen die niet zo lekker is als je dacht. Niets aan de hand. Anders ligt dit bij zaken die duurder en complexer zijn. Vaak kun je het je veroorloven lang te dubben, maar na een overlijden móeten er keuzes worden gemaakt, in korte tijd ook nog eens. Nabestaanden willen het goed doen. Druk op de ketel! Voor de uitvaartverzorger ligt er de taak het beslisproces te begeleiden en te kanaliseren, zodat keuzestress uitblijft.

Keuzestress treedt op wanneer er zo veel te kiezen valt dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Je wordt onzeker: als achteraf je beslissing niet goed blijkt te zijn, kun je dat alleen jezelf verwijten. Je hebt alle informatie immers binnen handbereik: in de winkel, op het internet, in je sociale kring. Als de stress toeslaat, kan het gevolg zijn dat je zomaar iets kiest of helemaal niet kiest. In beide gevallen ben je niet tevreden.

Ervaren