Log in
Twee zussen verloren kort na elkaar hun beide ouders. Voor vader organiseerden zij een ‘gewone’ crematie, afscheid van hun moeder namen zij met een uitvaartinterview. “Deze setting gaf ruimte om emoties te tonen.”
Ingeborg van den Wijngaart

De ouders van Hester Swartz en Corine Willinge Prins overleden eind vorig jaar vlak na elkaar. Vader was al langere tijd aan het kwakkelen met zijn gezondheid en raakte door een medewerkster van de thuiszorg besmet met corona. Hij stierf vlak voor kerst en toen bleek ook moeder besmet. Binnen een paar weken moesten Corine en Hester twee keer een crematie regelen. Beide keren stond uitvaartverzorger Yvonne van Leeuwen hen bij. Voor vader verzorgden ze een meer traditionele crematie binnen de coronabeperkingen, bij moeder kozen de zussen voor een uitvaartinterview. Op de vraag vanwaar die keus, antwoorden de zussen in zinnen die elkaar aanvullen, de een begint, de ander vult naadloos aan. En omgekeerd.

“Yvonne stelde het voor, maar het kwam door hoe mama was, dat we ervoor kozen”, begint Corine. “‘Doe maar kaarten na de crematie’, zei onze moeder. Ze wilde al die aandacht