Log in
Siham Qoubaa heeft een landelijk islamitisch uitvaartbedrijf. Ze timmert hard aan de weg om de islamitische uitvaartzorg in Nederland persoonlijker te maken. We waren aanwezig bij een workshop 'dodenwassing’.
Marjon Weijzen

De rouwkamer van Barbara Uitvaartzorg in Vleuten is deze vrijdag ingericht voor een workshop ‘islamitische rituele dodenwassing’. Als ik om half vijf binnenstap, schuift een gesluierde jonge vrouw net een infozuil van al-Qadr naar buiten. Andere vrouwen leggen de laatste hand aan een tafel met boekjes over islamitische uitvaartgebruiken of aan de uit te reiken certificaten.

Workshop dodenwassing

“Het was vanmiddag even stressen”, vertelt Siham Qoubaa van islamitische uitvaartzorg al-Qadr, “want er bleek hier nog een rouwbezoek te zijn en enkele vrijwilligers belden af vanwege coronaverschijnselen.” Toch oogt ze de rust zelve. “Mijn dochter”, glimlacht de 28-jarige oud-maatschappelijk werker, als we babygehuil horen uit de belendende kamer. Vanmorgen is ze nog met haar naar de huisarts geweest; geen corona, gewoon doorbrekende tandjes. Qoubaa’s moeder past op haar en tijdens de clinic – als een van de medewerkers het woord voert – zal ze haar voeden. Qoubaa stelde voor dat ik bij wijze van kennismakingsinterview – ze trad onlangs toe tot