Log in
Ville-Pekka Jokela heeft een familiebedrijf in Fins Lapland. Door de coronamaatregelen zijn er minder overlijdens dan anders. De Evangelisch-Lutherse kerk speelt er een belangrijke rol bij uitvaarten.
Wouter van Aaken

In Rovaniemi, de hoofdstad van Lapland in Finland, voert Ville- Pekka Jokela met zijn familie een bedrijf in uitvaarten. Hij vertelt over een uitvaartsector die op veel fronten verschilt van Nederland.

“Of we het druk hebben? Nee, door de extra Covid-maatregelen hebben we het juist rustiger gehad. Er zijn in 2020 in onze gemeente ongeveer 20 procent minder overledenen dan normaal. Zorgverleners klagen zelfs dat ze mensen met urgente zorgbehoefte niet in de verzorgingstehuizen kwijt kunnen omdat die overvol zitten.”

Wanneer iemand overlijdt, komen nabestaanden normaal naar een uitvaartwinkel. “Het is in Rovaniemi zelfs zo dat mensen zonder afspraak binnenlopen”, zegt Jokela. Anders dan in veel andere landen hebben de meeste uitvaartcentra geen eigen koeling of opbaarmogelijkheden. De overledene wordt over het algemeen overgebracht naar een koeling bij een begraafplaats of kapel, die beide beheerd worden door de Evangelisch-Lutherse kerk. Zij beheren ook de meeste crematoria en begraafplaatsen in het land. Vanwege deze nutsfunctie zijn ze verplicht ook plekken zonder religieuze symbolen