Log in
Uitvaartondernemer Elbert Sluijmer is de Nederlandse vertegenwoordiger binnen FIAT-IFTA. In een onopvallend bedrijfspand op een industrieterrein in Lelystad vertelt de ondernemer wat dat voor hem en de Nederlandse uitvaartbranche betekent. “Mijn belangrijkste doel is het stoffelijk overschot ‘goed’ terugkrijgen.”
Ingeborg van den Wijngaart

Welke werkzaamheden doet u internationaal?

“Naast het repatriëringswerk ben ik sinds twee jaar national member van de FIAT-IFTA, de Nederlandse vertegenwoordiger. De FIAT-IFTA heeft me gevraagd nadat de BGNU ermee stopte. BGNU zag de toegevoegde waarde niet, ik wel.”

En die is?

“Kennis delen, processen versnellen en kwaliteit verbeteren: repatriëren verbeteren. Bijvoorbeeld door formulieren eenduidig te maken. Vanuit mijn eigen internationale onderneming heb ik daar direct mee te maken, ik wil ‘kwaliteit in de kist’. Die kennis haal ik onder andere op bij FIAT-IFTA. In het buitenland heb ik veel kennis opgedaan over cremeren en begraven. Ook de verschillende culturele gebruiken zijn voor mij zeer waardevol geweest om te ervaren.

“Mijn belangrijkste doel is het stoffelijk overschot ‘goed’ terugkrijgen, want dat is voor de nabestaanden het allerbe- langrijkste. Wij verzorgen per jaar ruim duizend repatriëringen, van en naar Nederland, maar ook tussen andere landen. Ik probeer vanuit de FIAT-IFTA ontwikkelingen in de Nederlandse