Log in
Waar kun je terecht als je de ambitie hebt om thanatopracteur te worden? Brancheblad Uitvaartzorg zet de mogelijkheden in Nederland op een rij.
Femke van den Berg

Sinds 2007 verzorgt Docendo een thanatopraxieopleiding. Deze staat open voor professionals die de Docendo-opleidingen Piëteitsvolle verzorging en Make-up en camouflage hebben gevolgd en beschikken over een flinke dosis praktijkervaring. Het schriftelijke theorie-examen wordt afgenomen door het Nederlands Instituut voor Thanatopraxie (NIT). “Geslaagden voeren vervolgens in Spanje en Nederland tachtig thanatopraxiebehandelingen uit. Het Institut Francais de Thanatopraxie beoordeelt of de kandidaat klaar is voor het praktijkexamen”, vertelt opleidingscoördinator Yolande Dijkstra. Als dit ook met goed gevolg is afgelegd, ontvangt de student het NIT-vakdiploma.

Cursus

Sinds 2011 verzorgt ook Stichting Opleidingen Vesalius een cursus thanatopraxie voor “mensen die werkzaam zijn als overledenenverzorger, obductieassistent of op een andere manier werkzaamheden verrichten in de overledenenzorg”, zegt secretaris Manuela van Roden. De opleiding bestaat uit een theoretische component en een stage in Engeland, waar cursisten minimaal 35 behandelingen volledig zelfstandig uitvoeren. “De Engelse instructeur beoordeelt daarvan vijf ‘gewone’ behandelingen en vijf na obductie. Zijn deze voldoende, dan is de cursist geslaagd en kan hij