Log in
Cryonisten wilen weer tot leven gewekt worden. In Nederland is het invriezen en bewaren van overledenen verboden. Maar Nederlandse overledenen mogen zich wel in het buitenland laten invriezen. Uitvaartverzorger Michiel Spoor vertelt hoe dat gaat.
Marjon Weijzen

Cryonisten zijn ontzettend leuke mensen”, vertelde uitvaartverzorger Michiel Spoor me twee jaar geleden off the record, naborrelend op een uitvaartvakbeurs in Assen. Hoe we op zijn betrokkenheid bij het ‘invriezen’ kwamen herinner ik me niet meer. Misschien hopte hij van het aanstekelijk enthousiasme van resomeerontwikkelaar Sandy Sullivan, een van de sprekers, naar een vergelijkbare optimistische houding bij de cryonisten – ‘invriezers’ – van de Dutch Cryonics Organisation (DCO), waar hij tot mijn verbazing – ‘die lange keurige Haagse uitvaartondernemer’- zelf ook bij bleek aangesloten.

Mijn interesse was direct gewekt toen hij me vertelde dat zijn uitvaartonderneming Engelen & Spoor als enig uitvaartbedrijf in West-Europa overledenen die zich willen laten invriezen – zelf spreken ze over cryonicspatiënten – gereed maakt voor transport naar een cryoneercentrum in Amerika of Rusland. Ik zag de reportage al voor me, maar Spoor hield de boot af. Hij was er nog niet aan toe