Log in
Paniek onder moslims: door corona zat begraven in het thuisland er even niet meer in. Maar met razendsnelle crowdfunding kon begraafplaats Riyad al Jannah in Zuidlaren worden geopend. Blijft nu het luchtruim weer open is, in Nederland begraven de norm?
John Hermse

om, snel”, zegt Hamed Amrino. Hij springt van zijn stoel. Vanuit zijn kantoortje bij de ingang van de begraafplaats ziet hij dat mannen een overledene in een lijkwade op een houten draagbaar uit een uitvaartauto tillen. Snel, snel, want een uitvaart bij moslims gaat snel: op het paradijs dat de overledene verdiend heeft, wil niemand te lang wachten. Amrino voegt zich in de rijen mannen voor de baar, die op de grond is neergelegd. Ze bidden, viermaal: de sura al-Fatiha (het eerste hoofdstuk van de Koran), een gebed om de zegeningen van de profeet Mohammed, een smeekbede voor de overledene en een smeekbede voor de mensheid.

Alles gaat snel op begraafplaats Riyad al Jannah in Zuidlaren, waar eind maart de eerste moslim begraven werd en waar tot half oktober driehonderd begrafenissen zijn geweest. Moslims kunnen er ook graven reserveren, al kunnen ze niet een bepaalde plaats claimen, behalve naast eerder overleden familieleden.

Alleen al deze vrijdag half september stonden er