Log in
Hoe zet u trends om in business? Welke kansen ziet u voor de branche? Hoe is het gesteld met uw work-life balance? En bent u bang voor de dood? Ondernemers bevraagd. Deze keer:
Ingeborg van den Wijngaart

Uitvaartverzorger, uitvaartplanner, uitvaartregisseur? Wat voor uitvaartondernemer bent u en wat voor uitvaartondernemers leidt u op?

“Er zijn zoveel benamingen, maar bovenal ben ik steunpunt voor de familie. Daarom zeg ik altijd ‘je krijgt Jasper’. Nu gebruik ik meestal het woord ‘uitvaartbegeleider’, omdat we dat ook op de opleiding gebruiken. Maar eigenlijk is er geen passend woord voor dit beroep. Het beroep is een jeugddroom. Door sterfgevallen tijdens mijn pubertijd werd de interesse in de dood alleen maar groter. Toch ben ik eerst human resources gaan studeren, en leraar omgangskunde. Ik heb altijd het idee gehad ‘ik kom wel in die wereld als mijn gevoel aangeeft dat het tijd is’.”

Wat was uw eerste ervaring met de dood?

“Een klasgenootje in groep 8 overleed aan leukemie. Ik zag haar uitvaart vooral door de nieuwsgierige boefjesogen van een kind. Het grote aantal mensen en het hoge gehalte zwart en afstandelijkheid maakte het emotioneel. Ik voelde ons