Log in
Handig, zo’n smartphone of tablet. Even een fotootje voor de familie, een proefje van de drukker, een kist bestellen. Maar zijn vertrouwelijke gegevens zo wel veilig?
Marjon Weijzen

Een telefoontje. Haar man “blies belletjes”, vertelde de kersverse weduwe me. Zij vond het eerder grappig dan verontrustend, maar bij mij rinkelden de alarmbellen luid. “Mail even een fotootje”, vroeg de thanatopracteur die ik even later belde. “Dan kan ik beoordelen of thanatopraxie nog kan.”

Maanden later kwam ik dat ietwat groene hoofd weer tegen, op zoek naar een heel ander plaatje in de krochten van mijn PC. Hoe kon dat nou? Ik had die foto toch verwijderd? Lang geleden – vijftien jaar? – ben ik tijdens een condoleance een wegwerpcamera gaan kopen, omdat een familie graag een groepsportret wilde: ze waren nu compleet en hoe vaak zou dat nog voorkomen? Tegenwoordig maak je met je mobiel een foto in een handomdraai en desgevraagd mail je deze naar de familie. Dat kan ook een foto zijn van de overledene, bedoeld voor nabestaanden die niet willen kijken en later misschien van gedachten veranderen.

Snel versus veilig

Met je