Log in
Tijdens de pandemie moest Hasima Zaman van Compassionate Funerals van de ene op de andere dag omschakelen van twintig uitvaarten per maand naar twintig per dag. Dankzij keihard werken én grote solidariteit in de branche lukte dat.
Marjon Weijzen

De Universiteit van Bath heeft een jaloersmakend instituut: het Centre for Death and Society (CDAS). Waar bij ons de Funeraire Academie maar moeizaam van de grond komt, kruisbestuiven onderzoek en praktijk elkaar in Engeland al decennialang. Tijdens de pandemie gebeurt dat vooral tijdens webinars, wat als voordeel heeft dat wij die ook kunnen bijwonen of terugkijken. Zoals Martin Hoondert, hoofddocent rituele studies in Tilburg, gesprekken voert met Nederlandse uitvaartprofessionals doet CDAS-directeur John Troyer dat met hun Britse collega’s en doodonderzoekers.

In april sprak hij Hasima Zaman, directeur van Compassionate Funerals. Zaman, een moslima, haalt haar inspiratie uit haar geloof. In een eerder interview met changethescript.uk (2018) verwoordde ze het zo: “Compassionate Funerals past een islamitische zienswijze over zorgen voor de doden toe op overledenen van alle geloven, want dit is de beste manier om families te helpen met verlies en rouw. Het gaat om