Log in
Soms komt de brandweer eraan te pas om een overledene te sjouwen. Voor zwaarlijvigen zijn er extra brede ovens, al duurt het proces langer. En begraven kan altijd, desnoods op een platte kar.
Marjon Weijzen

“Laatst hadden we een mevrouw van zo’n 150 kilo. De huiskamer zat vol, maar niemand wilde helpen. De uitvaartverzorger heeft toen de brandweer gebeld om haar uit huis te takelen.” Overledenenverzorger Kim Honsbeek vond het een nare ervaring. “De brandweer kwam met negen man en twee wagens. Dat geeft een hele heisa. Bovendien liet de commandant duidelijk merken dat de brandweer hier eigenlijk niet voor bedoeld is.”

Overgewicht

Het aantal Nederlanders met ernstig overgewicht stijgt nog steeds. In 2017 had ruim 12 procent van de bevolking obesitas, volgens cijfers van het CBS. Priscilla Overbeek van Stichting Over Gewicht verwacht dat dit aantal nog flink gaat stijgen, vooral bij vrouwen.

Uit huis

Vaak is het grootste probleem bij uitvaarten van mensen met zwaar overgewicht hoe ze uit huis te krijgen. Frederik de Bonte van De Weerd Uitvaartverzorging in Ede noemt het inroepen van de brandweer ‘een laatste redmiddel’. “De belangrijkste instructie voor onze overledenenverzorgers is om er extra mensen bij te…