Log in
In de Verenigde Staten noemen ze het recompose, in België humusatie. Twee vormen van composteren als mogelijke nieuwe vorm van lijkbezorging. Ook iets voor Nederland? Of houden wij het bij (natuur)begraven?
Marjon Weijzen

De Gezondheidsraad geeft groen licht voor resomeren, maar nog niet voor composteren. “Andere lijkbezorgingtechnieken hebben we niet bekeken”, zegt Jan Nijhuis, voorzitter van de commissie Toelaatbaarheid nieuwe vormen van lijkbezorging. “We beoordelen op veiligheid, waardigheid en duurzaamheid. Composteren moet eerst nog verder onderzocht worden, bijvoorbeeld hoe op enig moment het overgebleven geraamte op een waardige manier uit de composthoop wordt gehaald, verkruimeld en weer teruggestopt.”

Composteren

Wie de film De Nieuwe Wildernis van Ruben Smit zag, herinnert zich vast nog de nadruk op ‘het grote sterven’. Doodgaan en verteren maakt in Smits visie een onlosmakelijk deel uit van de kringloop van het leven. Het is de kerngedachte achter composteren: dood als beginpunt voor nieuw leven.

Op dit moment zijn twee methodes in ontwikkeling: de Belgische en de Amerikaanse.

Om te beginnen: humusatie. Koen Roygens, vrijwilliger van Stichting Metamorfose, legt uit dat het proces bovengronds plaatsvindt. In een zogenaamde ‘metamorfosetuin’