Log in
Niet van Spotify of cd, maar een zanger(es) die live zingt tijdens een uitvaart: liedjes die op het lijf van de overledene geschreven zijn of een heel levensverhaal in muziek, en ook de bekende afscheidshits ontbreken niet. “Livemuziek heeft absoluut meer impact.”
John Hermse

Een zanger bij een begrafenis, met een pianist of gitarist? Nou nee, daar doen ze in Stadskanaal niet aan. Klaas Jan Stol van Uitvaartverzorging J. Stout weet het zeker. “Het is hier vrij traditioneel, daar is geen behoefte aan.” Hoewel? Als hij even verder praat, schieten hem toch uitvaarten te binnen waar wel degelijk livemuziek klinkt. Een trompettist uit Musselkanaal die de last post blaast op de begraafplaats. O ja, dan is er nog die doedelzakspeler uit Aduard. “Die bieden we aan als we aanvoelen dat mensen daarvoor in zijn. Die loopt dan mee met de stoet.”

Geen levende muziek, maar soms toch wel: het is tekenend voor de muzikale omlijsting van uitvaarten. Liedjes bij een begrafenis of crematie vormen vaak een vanzelfsprekend onderdeel van de ceremonie, maar aan professionele muzikanten die in levende lijve optreden, moeten we nog wennen. Janieke Bruin promoveert dit najaar