Log in
Het was even wennen en het ging nog niet overal even goed, maar tijdens de pandemie is thuis op de laptop een uitvaart volgen heel gewoon geworden. Livestreaming blijft, ook na corona, en dat kan grote gevolgen hebben voor de branche. Funerair onderzoeker Martin Hoondert: “Het effect zal enorm zijn.”
John Hermse

Drie uitvaarten maakte Inez Janssens uit IJsselstein mee, bij alle drie was er een livestream. “Grandioos. Fantastisch”, vond ze het. “Het was zo goed in beeld gebracht, alsof je erbij zit. Je loopt als het ware zelf mee langs de kist. Het was ook alle drie keren heel discreet. De camera draaide weg toen de familie nog een laatste groet wilde brengen.”

Net als thuis werken, op afstand vergaderen, in je kinderkamer de les volgen of op een Ipad genieten van een live-optreden ergens aan de andere kant van het land, werd het ook vrij snel heel gewoon om thuis je laptop open te klappen om een uitvaart te bekijken. Al was het niet meteen voor iedereen fantastisch en grandioos. In het Limburgse Echt merkte Igor Peusen van Peusen Uitvaartzorg Crematorium dat nabestaanden de kat een beetje uit de boom keken. “In het begin was