Log in
Een overledene die niet alleen een urn of grafsteen en een schat aan herinneringen nalaat, maar zich na zijn dood ook nog nuttig maakt. Op de tentoonstelling (Re)design Death in het Cube Design Museum in Kerkrade keert de dode terug als broodrooster.
John Hermse

Zelfs als je gelooft na de dood te verdwijnen into the great wide open kun je nog even blijven schijnen in de wereld die je achterliet. Als licht uit een zaklan- taarn die brandt op een ´Afterlife battery´, vol met energie uit jouw gestorven lichaam. Ontwerpers James Auger en Jimmy Loizeau zetten met ‘microbacteriële brandstoffen’ stoffelijke resten om in bio-energie waarmee je ook je tanden kunt poetsen of een avondje kunt zappen op de bank.

22-23 Cube design museum - (Re)design Death - Ghost in the Machine (2020) - Alex Gehlen - Foto Kenneth Tan_2

‘Een dode is er niet meer, maar het lichaam blijft’, schrijft ontwerper Billie van Katwijk bij haar project ‘Circle of heritage’. Het lichaam blijft en neemt de vorm aan van een schaal. Beenderas is het belangrijkste bestanddeel van Van Katwijks schalen die op (Re)design Death te zien zijn. ‘De chemische elementen waaruit ons lichaamsmateriaal bestaat hebben hun eigen cyclussen: hun bestaan eindigt niet met